DARRERE L' ESPILL - PDF

Apunts sobre Jaume Roig i el seu entorn familiar.

El nom de Jaume Roig (+1478) , metge valencià medieval, sempre ha estat unit a l'autoria de la creació literària Espill des de la seua primera edició impresa en València, el 30 de juny de 1531. L'obra, que no ha deixat d'editar-se al llarg dels segles, i que ha sigut traduïda a diversos idiomes, va captivar tant l'atenció dels seus estudiosos, que va acabar per deixar en un segon pla la figura de qui apareixia com el seu autor.

Però Jaume Roig va ser, per damunt de qualsevol altra condició, metge. Fill d'un altre gran professional de la medicina, del mateix nom, va ser un notori personatge del seu temps que va florir en un Regne sense Rei, on el seu capital, Valéncia, era past de polítics professionals, nobles ociosos, i empresaris ambiciosos, sense que la línia divisòria entre els uns i els atres, estiguera sempre clara. Ací, el cridat patriciat urbà valencià, manejava els fils, creava les connexions necessàries, s'aliava, s'enfrontava, i es tornava a aliar. Mentrestant, els negocis privats es nutrien de diners públics, i el diners públic, es nutrien al seu torn d'una perillosa sénia d'economia financera especulativa, que a poc a poc s'imposava a l'economia productiva i comercial que havia portat a la ciutat a cotes notables. El metge estava completament integrat en eixe entramat, i el seu entorn familiar -especialmente la seua connexió en l'acabalada família Bou-, va resultar clau.

L'Estudi que el lector té en les seues mans, és el resultat de la major i més profusa investigació realitzada sobre el metge valencià, i constituïx l'única monografia biogràfica editada sobre ell. En les seues pàgines, es dóna resposta a preguntes formulades per els investigadors des de fa més de cent anys, i es parixen noves i desconegudes circumstàncies de la seua vida. Inevitablement, això es traduïx en una major informació sobre Espill, contribuint a desxifrar alguns dels seus enigmes inacabats.

Darrere l' Espill

Fitxa Tècnica

ISBN:
978-84-09-14916-2
Depòsit Legal:
V-2929-2019

Referèncias Específiques